Napapiirin Panttereille tyttöjoukkue

Eveliina LehtorantaTyttöjääkiekon suosio nousussa

 

Lappi Areenan harjoituskaukalossa käy iloinen melske. Nuoret pelaajat luistelevat täyttä karkua kaukalossa. Kaikki pelaajat ovat tyttöjä, eikä yhtään poikaa ole huolittu mukaan.

– Tämä on hauskaa. Vauhtia on paljon ja olen oppinut luistelemaan hyvin, Eveliina Lehtoranta, 9 vuotta, kertoo innokkaasti.

Eveliina pelaa Napapiirin Panttereiden tyttöjoukkueessa.

Eveliina palaa kaukalon laidalta takaisin syöttöharjoitukseen. Lapa jäähän ja keskittyneesti seuraavaan suoritukseen.

Napapiirin Pantteri on elinvoimainen kaukalopallo- ja jääkiekkoseura. Seuran toiminnan pääpaino on junioritoiminnassa, ja Pantteripaidassa harrastaa noin 120 junnua. Lisäksi seuralla on ikämieskaukalopallojoukkue, jossa on kolmisenkymmentä pelaajaa. Tyttöjä on ollut mukana jo vuosikausia, mutta nyt tytöillä on myös oma joukkue.

Perinteisesti tyttöjen jääurheilu on ollut taitoluistelua ja ringetteä. Naisjääkiekon suosio on kuitenkin kasvanut koko ajan. Suomen maajoukkue on menestynyt kansainvälisissä peleissä ja SM-liiga pyörii elinvoimaisena. Lapissa naisjääkiekon harrastaminen on vielä vähäistä, mutta Tornion IHC pelaa Pohjois-Suomen alueliigassa ja harrastesarjasta löytyvät RoKin, Sodankylän Pallon, Ivalon Tunturikiekon ja Etelä-Portimon Kiekon joukkue Ylitorniolta. Kaukalopallon puolella Tervolan Palloseura on jo vuosia pelannut SM-sarjaa.

Suomen jääkiekkoliitto on tehnyt kovasti töitä tyttö- ja naiskiekon kehittämisen eteen.

Liittokouluttaja Juuso Toivola uskoo tyttökiekon suosion kasvuun, josta Panttereiden joukkue on hyvä esimerkki.

”Olemme järjestäneet Girls’s Hockey Day tapahtumia, jossa olemme tehneet lajia tytöille tutuiksi. Seurat ovat koonneet tyttöjen luistelukouluryhmiä vaihtelevalla menestyksellä. Kiinnostus on kuitenkin nyt voimakkaasti lisääntynyt, sillä Lapin alueella on nyt yhteensä 210 tyttö- ja naislisenssiä. Kasvua tapahtui viime vuodesta peräti sadan uuden pelaajan verran”, Toivola kertoo.

Toivolan mukaan sarjatoiminnan käynnistäminen Lapin alueella on tavoitteena lähivuosina.

”Tapahtumiemme tarkoituksena on saada seuroja perustamaan lisää tyttöjoukkueita, ja saada Lapin alueen sarjatoiminta käyntiin myös tyttöjen osalta”.

Jo useamman vuoden ajan Panttereiden pikkupoikien joukkueissa on pelannut myös tyttöjä. Tälle kaudelle oman tyttöjoukkueen perustaminen tuli tarpeelliseksi.

– Tuossa kymmenen ikävuoden korvilla tytöt tarvitsevat oman joukkueen. Tytöt haluavat pelata keskenään, ja myös poikien vauhti ja fyysisyys kasvaa niin, että tyttöjen kehityksen kannalta on tärkeää, että he voivat pelata toisia tyttöjä vastaan, Panttereiden puheenjohtaja Juha Yliniva kertoo.

”Tyttöjen oma joukkue tarjoaa mahdollisuuden jääkiekon harrastamiseen, joka voi kehittyä iän karttuessa vaikka huippu-urheiluksi. Jääkiekko tai kaukalopallo on myös hyvä talvi- ja apulaji jalkapalloa pelaaville tytöille, joita Rovaniemellä on paljon”, Yliniva pohdiskelee.

Panttereiden tyttöjoukkue harjoittelee molempien lajien alkeita, vaikka tulevaisuuden pääpaino onkin jääkiekossa.

”Perustaitojen harjoittelussa lajit tukevat hyvin toisiaan”, Yliniva kertoo.

Pantterit polkaisi tyttötoiminnan liikkeelle tänä syksynä. Joukkue koostuu vuosina 1998-2001 syntyneistä, mutta mukaan mahtuu myös hieman vanhempia tyttöjä. Tyttöjoukkuetta valmentavat Ari Sirviö, Tero Lehtoranta ja Jukka Tiuraniemi.

Ari Sirviö näkee tyttöjen valmentamisen antoisana.

”Monet tytöistä ovat tulleet rohkeasti mukaan, vaikka lähtötaso ei ole ollut kovin korkea. Kehitys onkin sitten ollut hyvin nopeaa.”

Panttereiden tyttöjoukkueessa on kymmenen pelaajaa. Lisää mahtuisi mukaan.

”Käsittääkseni kiinnostuneita ja omatoimisesti pelaavia tyttöjä Rovaniemellä on runsaasti, meidän toiminnassa on vielä reilusti tilaa uusille tytöille”, Sirviö toivottaa uudet pelaajat tervetulleeksi.

Pantterijoukkue pelaa nuorempia poikia vastaan, ja mahdollisesti myös muiden seurojen tyttöryhmiä vastaan. Varsinaisia turnauksia on tarjolla vasta Oulun alueella.

”Niihinkin osallistuminen on hyvin mahdollista”, Sirviö kertoo.

Nappapiirin Panttereiden tyttöjoukkue harjoittelee Lappi Areenalla lauantaisin klo 13-14.

Markku Saukko / Uusi Rovaniemi

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.